fbpx
mikrobiom lidského těla

Špatný stav střevních mikroorganismů Vám může bránit zhubnout

Snažíte se už dlouho zbavit se přebytečných kil? Děláte všechno správně, snažíte se jist zdravě a rozumně cvičíte a ta kila se Vás drží a nic neshodíte? Anebo, po nějaké dietě, něco shodíte a pak se kila vrátí, přestože držíte nadále spravná pravidla stravování a cvičení?

Může to být špatný stav vašého mikrobiomu.

Stav našeho střevního mikrobiomu má vliv na naši váhu.

Tak, za prve: co je to střevní mikrobiom?

Střevní mikorbiom, nebo mikroflóra, jsou mikroorganismy, které žijí v naši trávicí soustavě. Věděli jste, že ve střevěch máme více bakterií než máme vlastní „člověčí“ buňky?

Různorodá a vyvážená komunita mikrobiomů je důležitá pro udržení tělesného zdraví a dosažení požadované tělesné hmotnosti.

Vyvážená komunita mikrobiomů je založena na správné výživě. Nevyvážená komunita střev však může vést k různým nemocem a dalším zdravotním problémům, jako je obezita, zažívací problémy, diabetes typu II atd. Nedostatečná pestrost a kvalitu střevního mikrobiomu může být jeden z důvodu proč se nemůžete zbavit přebytečných kil.

A nejenom. Mikroorganismy, který sidlí v našich střevech a se kterými žijeme v symbioze ovlivnují také naši imunitu a zdraví plus odolnost proti stresu a náladu.

70% imunity se tvoří ve střevech. Mikoroganismy ve střevéch se starají o naší celkovou energii a podporují regenerací a dobrou náladu.


A jak má tohle vliv na naši váhu?

Když mikrobiom není v rovnováze, náš organismus se snaží kompenzovat. Nezdravý mikrobiom může skrze střev pustit do našeho těla bakterie, víry a toxiny které nechceme. A co dělá náše velmi chytré tělo? Aby se ty škodlivé látky nedostaly k nejdůležitějším orgánům, jako srdce, plíce, játra, mozek atd., (avšak i tohle se může ve stavu přetížení stát), obalí je v tuku a ukládá je na „později“. Na později až bude mít dostatek sil a zdraví, aby je mohl bezpečně vyloučit. Jenomže, jestli nezměníme škodlivé stravovací návyky, a nedáme ten střevní mikrobiom do pořádku, ten čas nepřijde a naopak, ty toxiny obalené tukem se přidají a přidají a výsledek pravděpodobně už víte.


Jak můžeme našemu mikrobiomu pomoc?

Za prvé, pestrou stravou.

Výybíráte automatický stejná zelenina a ovoce když chodite nakupovat? Máte vaše oblibené recepty, který jste si oblibili jak vy tak vaše rodina a nechcete si zkomplikovat život experimentovaním?

Vy si ulehčite život, ale váš mikrobiom je znuděný. Chce poznávat nové chutě a barvy. Dopřejte mu to. Zkuste nové recepty. Přidejte nová zelenina a nové ovoce, aspoň jeden nový kus týdně.


Přidejte do vaše stravy fermentované mlečné výroby.

Buď je máte radi takové jaké jsou a nebo si je můžete „vylepšit“ ovocemi, kořením, seminky atd

*Tip na moji oblibenou variantu: acidofilní mléko s pravou vanilkou, par kapek z esenciálního eleje potravinarské kvality (citrus, bergamot) a lesní ovoce.

Máte alergií na mléko? Nevadí, dneska najdete spoustu alternativ. Například fermentované výrobky z kokosu; chuťově zajimavá varianta.


Fermentované potraviny a nápoje

Jezte kvašenou zeleninu a fermentované nápoje. Nejlépe si je vyrobte sami doma. Neni to vůbec tězké ani časově náročné.

Například, domácí bezinková limonada nemá konkurenci:) Jestli chcete urychlit kvašení přidejte špetku droždí na začátku a za 2 dny ji máte hotovou. Jestli vám chuť droždí vadí přidejte místo ní nekolik zrniček rýže.

*Já výrábím domácí limonady ze skoro jakekoliv ovoce, růže a nebo jen tak s citronem.

Můžete najit i kvalitní kupované výrobky. Hlavně se vyhněte sterilizovaným potravinam, tam už žadné žívé mikroorganismy nenajdeme.


Vlaknina

Ujistěte, že máte dost vlakniny ve vaši stravě.

Vlakninu najdeme v největší míře především v obilovinách, dále potom v zelenině a ovoci. Rozdělí se na rozpustnou a nerozpustnou. Oba jsou však pro naše zdraví velmi důležité.

Zdroje: ovoce, zelenina, ve slupkách obilných zrn. Mezi další zdroje najdeme houby, pšeničné otruby, ořechy či semena.

Z potravinových doplňku Chlorella je neporazitelná.

V neposlední řádě zminím inulin. Inulin funguje jako prebiotikum a pomáhá krmit a zvyšuje množství dobrých bakterií. Hlavním zdrojem inulinu jsou česnek, chřest, jeruzalémské artyčoky nebo kořen čekanky (cikorka).

Nahraďte odpolední kávu s čekankovou kavou a uděláte štastné jak vaše střevo tak nervový systém.

Měli bychom konzumovat cca 30 g vlakniny denně. Jestli nevíte jak to dosáhnout, kolik vlaknin je v jaké potravině, podívejte na stranky stobklub


Doplňky s probiotiky a prebiotika

Ačkoliv je nejlépe ziskat vše potřebné pro naše tělo ze stravy, nědky když náš životní styl není zrovna ideální můžeme si pomoct doplňky.

Najdeme probiotika i prebiotika jak ve formě prášku, v tekuté formě, sirupu atd.

A dokonce dneska je možné na základě individuálního testu mikrobiomu nechat si doporučit probiotika na míru a nebo doknce nechat si připravit probiotiky na míru.


Přeju vám šťastná střeva!

😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít