fbpx

Špatný stav střevních mikroorganismů Vám může bránit zhubnout

Snažíte se už dlouho zbavit se přebytečných kil? Děláte všechno správně, snažíte se jist zdravě a rozumně cvičíte a ta kila se Vás drží a nic neshodíte? Anebo, po nějaké dietě, něco shodíte a pak se kila vrátí, přestože držíte nadále spravná pravidla stravování a cvičení?

Může to být špatný stav vašého mikrobiomu.

Stav našeho střevního mikrobiomu má vliv na naši váhu.

Tak, za prve: co je to střevní mikrobiom?

Střevní mikorbiom, nebo mikroflóra, jsou mikroorganismy, které žijí v naši trávicí soustavě. Věděli jste, že ve střevěch máme více bakterií než máme vlastní „člověčí“ buňky?

Různorodá a vyvážená komunita mikrobiomů je důležitá pro udržení tělesného zdraví a dosažení požadované tělesné hmotnosti.

Vyvážená komunita mikrobiomů je založena na správné výživě. Nevyvážená komunita střev však může vést k různým nemocem a dalším zdravotním problémům, jako je obezita, zažívací problémy, diabetes typu II atd. Nedostatečná pestrost a kvalitu střevního mikrobiomu může být jeden z důvodu proč se nemůžete zbavit přebytečných kil.

A nejenom. Mikroorganismy, který sidlí v našich střevech a se kterými žijeme v symbioze ovlivnují také naši imunitu a zdraví plus odolnost proti stresu a náladu.

70% imunity se tvoří ve střevech. Mikoroganismy ve střevéch se starají o naší celkovou energii a podporují regenerací a dobrou náladu.


A jak má tohle vliv na naši váhu?

Když mikrobiom není v rovnováze, náš organismus se snaží kompenzovat. Nezdravý mikrobiom může skrze střev pustit do našeho těla bakterie, víry a toxiny které nechceme. A co dělá náše velmi chytré tělo? Aby se ty škodlivé látky nedostaly k nejdůležitějším orgánům, jako srdce, plíce, játra, mozek atd., (avšak i tohle se může ve stavu přetížení stát), obalí je v tuku a ukládá je na „později“. Na později až bude mít dostatek sil a zdraví, aby je mohl bezpečně vyloučit. Jenomže, jestli nezměníme škodlivé stravovací návyky, a nedáme ten střevní mikrobiom do pořádku, ten čas nepřijde a naopak, ty toxiny obalené tukem se přidají a přidají a výsledek pravděpodobně už víte.


Jak můžeme našemu mikrobiomu pomoc?

Za prvé, pestrou stravou.

Výybíráte automatický stejná zelenina a ovoce když chodite nakupovat? Máte vaše oblibené recepty, který jste si oblibili jak vy tak vaše rodina a nechcete si zkomplikovat život experimentovaním?

Vy si ulehčite život, ale váš mikrobiom je znuděný. Chce poznávat nové chutě a barvy. Dopřejte mu to. Zkuste nové recepty. Přidejte nová zelenina a nové ovoce, aspoň jeden nový kus týdně.


Přidejte do vaše stravy fermentované mlečné výroby.

Buď je máte radi takové jaké jsou a nebo si je můžete „vylepšit“ ovocemi, kořením, seminky atd

*Tip na moji oblibenou variantu: acidofilní mléko s pravou vanilkou, par kapek z esenciálního eleje potravinarské kvality (citrus, bergamot) a lesní ovoce.

Máte alergií na mléko? Nevadí, dneska najdete spoustu alternativ. Například fermentované výrobky z kokosu; chuťově zajimavá varianta.


Fermentované potraviny a nápoje

Jezte kvašenou zeleninu a fermentované nápoje. Nejlépe si je vyrobte sami doma. Neni to vůbec tězké ani časově náročné.

Například, domácí bezinková limonada nemá konkurenci:) Jestli chcete urychlit kvašení přidejte špetku droždí na začátku a za 2 dny ji máte hotovou. Jestli vám chuť droždí vadí přidejte místo ní nekolik zrniček rýže.

*Já výrábím domácí limonady ze skoro jakekoliv ovoce, růže a nebo jen tak s citronem.

Můžete najit i kvalitní kupované výrobky. Hlavně se vyhněte sterilizovaným potravinam, tam už žadné žívé mikroorganismy nenajdeme.


Vlaknina

Ujistěte, že máte dost vlakniny ve vaši stravě.

Vlakninu najdeme v největší míře především v obilovinách, dále potom v zelenině a ovoci. Rozdělí se na rozpustnou a nerozpustnou. Oba jsou však pro naše zdraví velmi důležité.

Zdroje: ovoce, zelenina, ve slupkách obilných zrn. Mezi další zdroje najdeme houby, pšeničné otruby, ořechy či semena.

Z potravinových doplňku Chlorella je neporazitelná.

V neposlední řádě zminím inulin. Inulin funguje jako prebiotikum a pomáhá krmit a zvyšuje množství dobrých bakterií. Hlavním zdrojem inulinu jsou česnek, chřest, jeruzalémské artyčoky nebo kořen čekanky (cikorka).

Nahraďte odpolední kávu s čekankovou kavou a uděláte štastné jak vaše střevo tak nervový systém.

Měli bychom konzumovat cca 30 g vlakniny denně. Jestli nevíte jak to dosáhnout, kolik vlaknin je v jaké potravině, podívejte na stranky stobklub


Doplňky s probiotiky a prebiotika

Ačkoliv je nejlépe ziskat vše potřebné pro naše tělo ze stravy, nědky když náš životní styl není zrovna ideální můžeme si pomoct doplňky.

Najdeme probiotika i prebiotika jak ve formě prášku, v tekuté formě, sirupu atd.

A dokonce dneska je možné na základě individuálního testu mikrobiomu nechat si doporučit probiotika na míru a nebo doknce nechat si připravit probiotiky na míru.


Přeju vám šťastná střeva!

😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.